Metodios - Candidus et rubeus color hoc variatur in agro
IZBORNIK    GLAVNE TEME METODIOS    Naslovnica
Kratka povijest Hrvatske

  Višejezični sažet enciklopedijski članak o političkoj povijesti Hrvatske tijekom 14 stoljeća
  Uvjeti korištenja
  Kvalifikacije


Prolegomena
METODIOS ima misiju normirati i promicati temeljna znanja o hrvatskoj povijesti, kulturi, društvu i državi. Informacije su predočene putem glavnih tema uz zahtjeve formaliziranosti i prenosivosti.

METODIOS je neovisna, nevladina i neprofitna privatna filantropska inicijativa.

 Više o nama...
Izdvojeno

30. 12. 2017.
Kratka povijest Hrvatske dosegnula 10 jezika
Osim hrvatskoga, članak je predstavljen na 9 najvećih europskih jezika.

 Više o jezicima...

17. 3. 2017.
Četveropismena kratka povijest Hrvatske
Obilježavajući 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika od 17. ožujka 1967., Metodios donosi četveropismenu Kratku povijest Hrvatske.

 Preuzimanje PDF...

1. 7. 2013.
Višejezična i prenosiva kratka povijest Hrvatske
Prigodom pristupa Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., Metodios s ponosom predstavlja svoju prvu glavnu temu, Kratku povijest Hrvatske, koja se može umnožavati i prenositi u medijima, publikacijama, službenim dokumentima i poslovnim pregledima.

 Više o uvjetima korištenja...

Kratka povijest Hrvatske

Hrvatski je narod godine 626. podložio rimske pokrajine Dalmaciju, Panoniju i Ilirik te osnovao dvije neovisne kneževine koje je u Hrvatsko Kraljevstvo ujedinio njegov prvi kralj Tomislav, okrunjen 925. godine. Jadranska Hrvatska je, pored Franačkoga Kraljevstva, prva trajna i uređena država u Srednjoj Europi. Nakon izumiranja domaće dinastije Trpimirovića, Sabor (parlament) je za kraljeve Hrvatske izabirao vladare drugih država, stvarajući time personalnu uniju najprije Hrvatske i Ugarske (1102. – 1300. i 1307. – 1526.), a zatim Hrvatske i Austrije (1527. – 1918.). Kao predziđe kršćanske Europe između XV. i XVIII. stoljeća, Hrvatsko je Kraljevstvo bilo ključno za zaustavljanje daljnjeg prodora Osmanskoga Carstva na Zapad, dok je s druge strane Mletačka Republika zaposjela većinu hrvatske obale. Hrvatsko je Kraljevstvo sačuvalo svoju državnu suverenost posebnim položajem unutar Habsburške Monarhije sve do njezina raspada, 1918. godine.

Nakon što je godine 1918. prekinula državnopravne veze s Austrijom i Ugarskom, Hrvatska je bez suglasnosti Sabora uključena u novostvorenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (kasniju Kraljevinu Jugoslaviju). Time je Hrvatska prvi put stavljena u balkanski politički okvir te je nasilno prestala postojati kao država. Autonomna Banovina Hrvatska, uspostavljena sporazumom hrvatske oporbe i jugoslavenske Vlade 1939., trajala je do osovinskog razbijanja Jugoslavije, 1941. godine. Unatoč plebiscitarnoj podršci stanovništva prozapadnoj seljačko-demokratskoj koaliciji, Drugi je svjetski rat u Hrvatskoj vođen između dvaju radikalnih pokreta – ustaša pod pokroviteljstvom Osovine i komunista (partizana) na strani Saveznika, koja su oba proglasila svoju hrvatsku državu. Od 1945. godine Hrvatska je bila jedna od šest saveznih država komunističke Jugoslavije maršala Tita. Demokratski narodni pokret poznat kao Hrvatsko proljeće, za politička prava Hrvatske u Jugoslaviji, koji se 1967. suprotstavio nasilnom spajanju hrvatskoga jezika sa srpskim u srpskohrvatski, suzbio je jugoslavenski režim 1971. godine.

Slijedom demokratskih izbora 1990., Republika Hrvatska je 1991. godine proglasila neovisnost kao i većina država članica Jugoslavije. Koristeći bivšu saveznu vojsku i lokalne pobunjenike, Srbija i Crna Gora napale su 1991. Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu s ciljem zadržavanja osvojenih teritorija u krnjoj Jugoslaviji. Rat je završio 1995. godine pobjedom Hrvatske i oslobođenjem okupiranih područja, dok su istodobni saveznički hrvatsko-bošnjački uspjesi doveli do mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini. ■


METODIOS KRATKA POVIJEST HRVATSKE
Naslovnica
Novosti
O nama
Engleska inačica
Hrvatski
• Latinica
• Glagoljica
• Hrvatska ćirilica
• Arabica
• 4 pisma (PDF)
Njemački
Engleski
Francuski
Talijanski
Poljski
Portugalski


Uvjeti korištenja
Ruski
Španjolski
Ukrajinski


Kvalifikacije
Sadržaj ovih stranica ustupljen je na korištenje licencijom Creative Commons Imenovanje-Bez prerada 3.0 Hrvatska.
Tekst
Kratka povijest Hrvatske, na svim jezicima, oslobođen je uvjeta imenovanja. Za potankosti pogledajte Uvjete korištenja.